Sunt foarte atent la ce mananc

Colesterolul este un subiect foarte controversat, iar de pe site-ul doctormit.ro este important sa intelegem rolul lui in corpul nostru si in ce fel ar putea sa ne afecteze acesta sanatatea.Colesterolul face parte din clasa lipidelor alaturi de trigliceride, acizi grasi, fiind produs numai in organismele animale, inclusive in organismal uman si este un component esential al tuturor membranelor celulare.

Ficatul detine rolul central in reglarea colesterolului in organism, la acest nivel ajungand colesterolul ingerat din alimente, colesterolul sintetizat in diferite tesuturi, cum ar fi, intestine si ficat, iar din acestea sunt eliminate sub forma de saruri biliare, prin bila.La nivelul intestinului are loc absorbtia unei anumite cantitati din colesterolul din alimente si din cel produs de ficat sub forma de colesterol biliar, iar restul este eliminat prin materiile fecale.

Deoarece exista 2 tipuri de colesterol, citeste de la Bogdan Ivanesu despre colesterolul LDL si Hdl.

Colesterolul este complet insolubil in apa, iar in sange circula sub forma de lipoproteine impreuna cu trigliceridele, unele din aceste lipoproteine prezentand risc aterogen, acesta fiind si motivul pentru care este denumit si LDL colesterol sau ‘colesterolul rau’.

HDL colesterol sau ‘colesterolul bun’ este cel care confera protective fata de bolile cardio-vasculare prin favorizarea transportului colesterolului de la tesuturi spre ficat si excretia sa in bila.

Exista anumite mecanisme complexe care regleaza metabolismul colesterolului, iar cand relatia dintre ‘intrarea’ si ‘ iesirea’ colesterolului este alterata, colesterolul se depune progresiv pe peretele vaselor de sange, iar aceasta duce la ingustarea vaselor, cu afectarea inimii, creierului si circulatiei periferice.Ateroscleroza poate debuta din copilarie, iar in afara colesterolului exista şi alti factori de risc, respectiv varsta, istoricul familial, nivelul crescut al trigliceridelor, tensiunea arteriala crescuta, fumatul, obezitatea, diabetul zaharat.

Pentru ca alimentatie este importanta pentru un stil de viata sanatos, afla de la Bogdan Ivanescu unde se gasesc grasimile saturate si colesterolul.Acestea se gasesc in produse animale, cum ar fi, carnea de vita, porc, miel, grasimea de pasare, laptele si produsele lactate produse din lapte integral, untul sau smantana.Exista deasemenea si in produse vegetale cum sunt uleiul de cocos, uleiul de palmier sau untul de cacao.

Pentru a putea scadea nivelul colesterolul din sange este necesar un consum de grasimi mono si polinesaturate pe care le putem gasi in somon, pastrav, hering, seminte, nuci si uleiuri vegetale cum sunt soia, porumb, floarea-soarelui, masline.

Pentru ca un nivel scazut de HDL colesterol poate creste riscul de boli cardiace, iar ca metode de combatere ar fi, renuntarea la fumat, scaderea in greutate la persoanele supraponderale si exercitiul fizic, cel putin jumatate de ora in fiecare zi.Toate aceste masuri contribuie la o crestere a nivelului de HDL colesterol.

De pe doctormit putem afla cum ne pot ajuta fitosterolii si fitostanolii. Acestia sunt structuri vegetale care sunt similare colesterolului si care actioneaza in intestin prin scaderea absorbtiei colesterolului.Se gasesc in cantitati reduse in alimentele naturale si au un rol benefic.
La unele persoane exista insa o predispoziţie genetica pentru nivelul crescut al colesterolului in sange, iar la acestea, schimbarea stilului de viata poate sa nu fie suficient pentru a reduce riscul de boli de inima, fiind necesar un supliment de medicamente prescris de catre medic.