Studiu: Peste 30% dintre copiii români trăiesc în gospodării fără grup sanitar în interior

Peste 30% dintre copiii români trăiesc în gospodării fără grup sanitar în incinta clădirii, potrivit raportului de cercetare „Bunăstarea copilului în mediul rural” realizat în 2018 de Fundația World Vision România, a informat Ziarul de Bucuresti. Media Uniunii Europene este de 2,6%.

Același raport a relevat faptul că unul din cinci copii care nu au instalații sanitare interioare, nu se spală pe mâini după ce au folosit toaleta.

În același timp, un raport al Ministerului Educației arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 școli din România nu aveau instalații sanitare interioare. Mai mult, în 2018, 1.489 de școli și grădinițe funcționau cu instalații sanitare neconforme. La începutul primăverii 2019, 1.180 de școli erau încă în aceeași situație.

„Din păcate, lipsa de acces la produsele de igienă și educația pentru sănătate sunt probleme cu care țara noastră se confruntă de mult timp. Subiectul a revenit în atenția publicului în aceste zile din cauza cazurilor de coronavirus, dar, din nou, atragem atenția asupra necesității unei educații de sănătate de lungă durată în România, țară în care multe școli rurale au încă lipsă de apă curentă și toalete. Săpunul nu există în chiar mai multe școli și grădinițe, iar situația se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resurse financiare pentru a cumpăra produse de bază, cum ar fi săpunul ”, a spus Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

„Igiena săracă este o sursă continuă de boli în comunitățile defavorizate”, a adăugat ea.

În 2018, aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost deservite de sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 69,4% din populația rezidentă din România. Ponderea în zonele rurale a fost chiar mai mică – doar 35,3% din populația rezidentă, spune INS.

Printre problemele identificate de cei de la INS pe lângă procentul mare de locuințe din mediul rural cu WC-ul în curte sau fără baie, aceștia au prezentat publicului și lipsa sistemului de canalizare și epurare din îlocalitățile rurale, față de cele urbane.