Malnutritia, o problema cu doua fete

Imaginile familiare ale malnutritiei din tarile in curs de dezvoltare cu copiii extremi de slabi din Africa, reprezinta doar o forma a problemei care spune doar o jumatate din poveste. O alta forma de malnutritie este supraalimentatia, cand dieta cuiva contine un exces sau dezechilibru de substante care produc energie, a proteinelor si a micronutrientilor, care deseori contribuie la aparitia obezitatii.

Aproape o treime din populatia lumii este obeza sau supraponderala, ceea ce duce la o crestere a bolilor cronice in tarile in curs de dezvoltare. Oamenii adesea asociaza in mod gresit greutatea cu alimentatia, spre exemplu, daca esti slab asta inseamna ca esti subnutrit sau daca esti plinut acest lucru inseamna in mod clar ca ai posibilitatea sa consumi toate substantele nutritive de care ai nevoie.

Adevarul despre cei grasi este ca asemeni subnutritiei, supraalimentarea poate fi devastatoare pentru sanatate. Impactul obezitatii asupra sanatatii este bine documentat: supraponderabilitatea face ca oamenii sa fie susceptibili la o serie de boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 si chiar unele forme de cancer. Numarul total de persoane cu diabet zaharat a crescut de aproape patru ori, de la 108 de milioane in intreaga lume in 1980 la 422 de milioane de adulti in 2014. In 2010, studiile au estimat ca excesul de greutate si obezitatea au cauzat 3,4 milioane de decese.

Grasimea in exces nu te va proteja de boli

Este tentant, chiar si natural, sa ne gandim la grasimea corporala ca la un depozit de energie usor de accesat in cazuri critice. Mai mult, toata lumea intelege ca, atunci cand consumi mai multe calorii decat corpul are nevoie, corpul stocheaza excesul de calorii ca grasime, astfel incat sa poata fi utilizate mai tarziu pentru energie daca alimentele devin limitate.

Corpul uman utilizeaza trei surse principale de nutrienti pentru a functiona si pentru a genera energie pe parcursul zilei. Cele trei surse pe care corpul le poate accesa pentru energie sunt carbohidratii, proteinele si grasimea, toate acestea contribuind la furnizarea de combustibil pentru creier, muschi si organe. Cu toate acestea, corpul prefera sa foloseasca aceste surse in moduri diferite, care pot afecta modul in care sunt procesate alimentele si felul in care generata energia. In general, organismul va procesa mai intai carbohidrati, apoi proteinele iar in ultima instanta grasimea.

Adevarul despre cei grasi este ca o teorie gresita spune ca persoanele supraponderale au un avantaj in fata bolilor deoarece greutatea corporala in plus, mai exact grasimea stocata, va ajuta corpul sa lupte mai eficient cu boala datorita cantitatii crescute de material din care isi poate lua energie. Insa, din moment ce grasimea corporala reprezinta ultima sursa de energie la care va apela corpul in cazul in care exista situatii de nutritie deficitara sau de boli care impiedica absorbtia corecta a substantelor nutritive, greutatea in plus va reprezenta un deficit major, care va ingreuna sau chiar impiedica vindecarea. Un lucru pe care putini il stiu este ca obezitatea provoaca o stare de inflamatie cronica, ce determina compromiterea sistemului imunitar. Inflamatia cronica reprezinta o problema serioasa, care, in timp, poate duce la dezvoltarea unor boli periculoase.