Cum mă pregătesc pentru recoltarea analizelor

Unii merg la un cabinet de recoltare analize precum e Protest Diagnostic Galați pentru a-și face analize de rutină, alții pentru că au primit îndrumare de la medic în urma unei consultații, iar alții pentru că nu se simt prea bine și vor să verifice anumite valori.

Este foarte important ca recoltarea probelor să se facă într-un mod cât mai corect, astfel încât rezultatele să nu fie influențate de anumiți factori.

  • Recoltarea probelor de sânge

Cele mai multe din analizele de sânge se fac dimineața, pe stomacul gol. Se recomandă evitarea alimentelor cu 8 ore înainte de recoltare și a efortului fizic ce ar putea duce la un ritm cardiac ridicat. Totodată, în funcție de indicațiile medicului este posibil să fie necesar să întrerupi anumite tratamente.

  • Recoltarea probelor de urină

Urina se recoltează de cele mai multe ori la domiciliu, motiv pentru care este important să știi ce ai de făcut. Este necesară igienizare locală, cu apă și săpun, dar și spălarea mâinilor înainte. Apoi, ai nevoie de un recipient steril în care recoltezi 10-15 ml din prima urină, din jetul de la mijloc. Mai exact, primul jet îl dai în vasul de toaletă, apoi recoltezi.

  • Recoltarea probelor de materii fecale

Pentru astfel de probe există recipiente speciale, care au linguriță. Cantitatea necesară se recoltează din prima probă și se ia o porțiune reprezentativă, în funcție de problema pe care o ai. Dacă s-a urmat un tratament cu antibiotice, proba este relevantă după 5 zile de la încheierea acestuia.

  • Recoltarea probelor de spermă

Probele de spermă trebuie recoltate tot în recipiente speciale și se recomandă colectarea întregii cantități. Este important de știut că o astfel de probă nu se recoltează în prezervativ și este necesar ca pacientul să aibă înainte cel puțin 3 zile de abstinență sexuală. Recipientul trebuie dus rapid la laborator, în 20 de minute de la emisie. Dacă acest lucru nu este posibil se poate duce în cel mult 2 ore, dacă proba a fost ținută la o temperatură de 37 grade Celsius.

  • Recoltarea probelor de spută

Pentru o astfel de recoltare ai nevoie de un recipient steril în care să poți să scuipi după ce tușești spontan și foarte profund. Dacă aspectul probei este unul se salivă, fără secreții mucopurulente, se repetă recoltarea. Înainte de procedură pacientul trebuie să se spele bine pe dinți, deoarece este foarte importantă o igienă orală cât mai bună.

  • Recoltarea pentru extrudatul faringian

Proba de extrudat se recoltează dimineața, înainte de a consuma lichide și alimente, dar și înainte de a te spăla pe dinți, sau la 4 ore de la respectarea acestor indicații. Este interzis fumatul înainte de recoltare.

Orice nelămurire ai, poți primi răspunsurile dorite de la cabinetul la care vei duce proba sau vei face recoltarea, ori de la medicul de familie sau specialist.