Casele mici, viitorul în materie de dezvoltare imobiliară?

Orientarea către locuințe din ce în ce mai mici, mai compacte și mai cochete a devenit tot mai nuanțată în ultimii ani, astfel încât moda caselor mari a început să dispară. Dacă până acum câțiva ani tot mai mulți oameni voiau să își facă case cât mai mari și extinse, astăzi, tendința este una total opusă. Chiar și familiile cu copii au început să se îndrepte către proiecte de case mici, considerând că acestea reprezintă, de fapt, viitorul în materie de construcție de locuințe.

Înainte de a avansa discuția despre această idee, haideți să vedem care sunt principalele motive pentru care este mai bine să vă concentrați atenția spre construcția unei case cât mai compacte!

În primul rând, din punct de vedere energetic, casele de dimensiuni reduse pot fi mult mai convenabile, dacă ne raportăm la costurile generate de consumul eletric, termic etc, ca să nu mai vorbim despre faptul că acestea sunt mai ușor de construit, comparativ cu cele mari. În altă ordine de idei, casele mai mici se vând mai repede și mai ușor. Concret, dacă am pune un viitor client să aleagă între o casă mare și una mai mică, în mod sigur ar alege-o pe ultima. De ce? Ei, bine, pentru că mulți proprietari preferă să locuiască într-un spațiu mai redus ca dimensiune, pentru că, în mod clar, o casă mare implică și cheltuieli mai mari la utilitățile de bază, cât și ca posibilități de a o menține mereu curată și îngrijită.

Atât timp cât aceste proiecte de case mici sunt gândite în detaliu, în așa fel încât acolo să poată locui atât un cuplu, cât și o familie cu copii, totul este perfect și nu veți avea nevoie de camere suplimentare. În fond, ceea ce avem nevoie cu toții zi de zi este un dormitor, o bucătărie, o baie și living. Este mult mai solicitant și provocator să putem gândi un astfel de proiect decât unul ce cere cât mai multe spații de locuit, iar asta pentru că trebuie să avem în vedere toate aspectele menționate, însă cu raportare la un proiect mai mic.

La nivel global, locuințele în care stăm sunt responsabile de aproximativ  40% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie, lucru care nu ne surprinde. Multe dintre cercetări arată că dimensiunea casei este unul dintre cei mai mari factori de influență ai consumului de energie la nivelul unei locuințe.

Unul dintre principalele beneficii de mediu ale caselor mici este că necesită mai puține materiale pentru a le construi și mai puțină energie pentru alimentare, încălzire și răcire în comparație cu cele mari.