Cand ai baut ultima data un vin de calitate?

Vinul dulce a reprezentat dintotdeauna un sortiment favorit ales de cei ce prefera bauturile alcoolice, datorita gustului sau placut, a aromelor florale sau fructate, precum si a posibilitatii alaturarii acestuia deserturilor. Astfel, desi are avantajul unei robusteti gustative mai reduse, acesta vine intotdeauna cu o atentionare, deoarece combinatia dintre alcool si zahar este intocmai cea care face metabolizarea acestuia in timpi mai rapizi de catre ficat si prin urmare, cu cat continutul de zaharuri din sortimentul ales este mai ridicat, cu atat riscam sa ne imbatam mai repede.

De asemenea, deoarece vinul dulce este mai predispus la fermentari succesive, acesta va contine intotdeauna o cantitate mai mare de dioxid de sulf, conservantul de electie utilizat in prezervarea lui. Desi trebuie mentionat ca toate sortimentele contin o cantitate de sulfiti, independent de cantitatea de zahar, persoanele cu o sensibilitate crescuta la aceasta substanta pot resimti dureri de cap, precum si alte efecte secundare  de la ingestia acestuia.

Despre acest tip de vin

Desi isi are radacinile in zona Marii Mediterane, soiul de tamaioasa este datat pe teritoriile noastre inca de acum 2 milenii, fiind folosit pentru producerea de vin alb si dulce. Data fiind calitatea exceptionala a acestui sortiment, vinurile produse sunt dintre cele ce poarta sigla DOC (denumire de origine controlata) si sunt cultivate doar in anumite regiuni, precum Cotnari, Husi, Dealu Mare sau Murfatlar. Datorita faptului ca acest tip de struguri acumuleaza frecvent o cantitate semnificatica de zaharuri, recomandarea de culegere este facuta cat mai târziu, pentru ca boaba sa se poata stafidi si sucul sa fie concentrat, in asa fel incat rezultatul final sa fie unul aromat, cu un gust bogat. Daca si tu doresti sa degusti acest tip deosebit, descopera vinul Tamaioasa Romaneasca prin intermediul site-ului budureasca.ro, de unde poti comanda cele mai calitative sortimente.

Sugestii de servire

La fel ca orice alt sortiment de vin alb, Tamaioasa Romaneasca este recomandata a fi servita cu produse din carne alba (pui, curcan, peste, fructe de mare) precum si paste sau preparate usoare precum salatele. De asemenea, datorita continutului ridicat de zaharuri, este absolut ideal pentru deserturi, al caror gust il potenteaza, adaugand un plus de savoare si prospetime.

Nu in ultimul rand, recomandarea pentru vinurile albe este de a fi servite la temperaturi usor mai scazute decât cele rosii, si anume 10-12 grade, din pahare in forma de lalea, ce au dimensiunile usor mai reduse decat cele de vin rosu datorita faptului ca acestuia nu trebuie sa i se permita sa se incalzeasca prea mult. Astfel, daca si tu doresti sa te delectezi cu gusturile rafinate ale acestui sortiment dulce, descopera vinul Tamaioasa Romaneasca si bucura-te de o degustare in cadrul careia toate simturile iti sunt captate de aromele placute ale acestei bauturi.